Inspectorii din cadrul Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea, serviciul Inspecția Teritorială a Apei Giurgiu, au suprins în cadrul unei noi acțiuni de verificare, o vidanjă care descărca apele menajere în râul Ciorogârla, în zona orașului Măgurele (județul Ilfov), în timp ce alte cinci aștepatu să descarce.
Inspectorii au constatat că apele uzate provenite din vidanje ajungeau în canalul principal din incinta stației de epurare a orașului, iar printr-un bypass (derivație) al acestuia erau direcționate către râul Ciorogarla, fără a trece prin procesul de epurare.
Prin numărul de urgență 112, a fost solicitat sprijinul Poliției Măgurele care a intervenit cu personal operativ și serviciile Ordine Publică, Judiciar și Criminalistică. Reprezentanții Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul SGA Ilfov-București au prelevate probe de ape uzate de la gura de evacuare a canalui în râul Ciorogârla, pentru analiza indicatorilor fizico-chimici.
La solicitarea inspectorilor Apelor Române, personalul societății Apă Canal Ilfov (deținătoarea stației de epurare) nu a putut face dovada unui registru de evidență a numarului de vidanje care au descarcat în stație, și nici a altor documente de evidență a volumelor de apa uzată deversate de acestea.
În data de 5 aprilie 2021, urmare a unui alt control, Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea sancționase societatea Apă Canal Ilfov cu amendă în valoare de 40.000 de lei pentru aceleși încălcări ale legii. La acea dată s-a dispus reprezentanților societății, blindarea canalui prin care se făcea deversarea în râul Ciorogârla. Deși au fost transmise fotografii cu canalul blindat etanș și capacul acestuia sudat, la controlul din data de 15 aprilie 2021 s-a constatat ca este vorba despre un al doilea canal unde se permitea accesul vidanjelor.
Inspectorii Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea au predat probele obținute în urma acestui control către Poliția Oraș Măgurele pentru întocmirea unui dosar penal față de societate Apă Canal Ilfov S.A.