Nivelul apei în lacul de acumulare Budeasa se menține cu 3,45 metri sub nivelul normal de retenție (NNR) cu scopul asigurării condițiilor de efectuare a lucrărilor anuale de mentenanță și întreținere a componentelor construcției hidrotehnice situate permanent sub apă (curățare grătare prize de alimentare cu apă, refacerea rosturi de etanșare, etc). Diferența până la nivelul normal de retenție al barajului (NNR) asigură totodată și preluarea unor eventuale viituri prognozate de avertizările meteorologice și hidrologice din ultima perioadă. Reamintim că în luna iulie, în 48 de ore, în bazinele hidrografice ale râurilor Târgului și Dâmbovița au fost înregistrate precipitații de aproximativ 150 l/mp, nivelurile scăzute în lacurile de acumulare Râușor și Pecineagu permițând atenuarea fără probleme a viiturilor create și limitarea pagubelor în aval.

Barajul și lacul de acumulare Budeasa, situate pe râul Argeș, în comuna Budeasa, județul Argeș se află în administrarea ABA Argeș Vedea și fac parte din schema hidrotehnică complexă de amenajare a râului Argeș cu următoarele folosințe principale: asigurarea volumelor de apă necesare alimentării cu apă a municipiului Pitești, apărarea împotriva inundațiilor, producerea energiei electrice. Exploatarea zilnică a acumulării Budeasa se face în strânsă colaborare între ABA Argeș Vedea și Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeș, care are în administrare centrala hidroeletrică a barajului.

Construcția hidrotehnică a fost pusă în funcțiune în anul 1978, exploatarea în siguranță a acesteia făcându-se conform Regulamentului de exploatare în vigoare, a Programelor lunare de exploatare a lacurilor de acumulare aprobate de către MMAP și ținând cont de prognozele meteorologice și hidrologie de scurtă durată.