PET-urile care ajung în lacurile de acumulare, aduse de viituri, sunt o problemă care afectează activitatea de gospodărire a apelor.
Situații precum cea de pe acumularea Sătic, semnalată pe rețelele de socializare și preluată în articole mass-media, sunt întâlnite din ce în ce mai des în activitatea noastră, în ciuda eforturilor nostre de păstra acumulările curate. În cazul de față, lacul de acumulare Sătic, nu se află în administrarea ABA Argeș-Vedea, iar conform Legii Apelor responsabilitatea întreținerii revine administratorului. În data de 25 martie inspectorii ABA Argeș-Vedea au fost la fața locului și au pus în vedere deținătorului acumulării să relizeze acțiuni de igienizare. Acestea erau deja demarate la momentul prezenței inspectorilor ABAAV.
Prezența gunoaielor în cursurile de apă și în lacurile de acumulare nu este rezultatul activităților de gospodărire a apelor. Deși în statutul instituției noastre nu este prevăzută în mod expres această atribuție, depunem eforturi constante și susținute pentru curățarea malurilor și albiilor, activități care ne îngreunează și încetinesc munca și care presupun costuri foarte mari.
Reamintim că de Ziua Mondială a Apei, dorindu-ne să sensibilizăm cețenii cu privire la nevoia imperioasă de schimbarea a atitudinii față factorii de mediu, la nivelul tuturor sistemelor de gospodărire a apelor au avut loc acțiuni de igienizare. Doar în data de 19 martie, cu ajutorul a 40 de salariați ai SGA Argeș au fost colectate 900 de kg de PET-uri. La nivelul tuturor SGA-urilor au fost implicați 240 de salariați, cantitatea de deșeuri colecată fiind de aproximativ 6 000 de kg (majoritatea PET-uri).
Facem apel și la reprezentanții unităților administrativ teritoriale de a supraveghea mai atent ceea ce se întâmplă pe cursurile de apă, având în vedere că prin prevederile Ordonanței nr. 21/ 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, cu modificările și completările ulterioare prevăzute în Legea nr. 515/ 2002, consiliile locale şi primarii au obligaţia să asigure: prevenirea poluării accidentale a mediului sau a surselor şi cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către agenţii economici sau de către cetăţeni; organizarea de acţiuni pentru salubrizarea şi igienizarea localităţilor; curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor.