Un fenomen numit vortex, format pe râul Dâmbovița în municipiul București, în zona biefului Operetă, a dus la măsura golirii biefului pentru analiza efectelor fenomenului și dispunerea măsurilor de remediere.

În urma evaluării la fața locului a incidentului, specialiștii Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Ilfov-București au decis în data de 25 martie 2024, de comun acord cu constructorul, menținerea în continuare a acestuia gol pentru următoarea perioadă de timp. Această măsură se impune în vederea realizării unei estimări fizice și valorice corecte a lucrărilor de reabilitare necesare pentru remedierea situației. Finanțarea lucrărilor va fi asigurată din sursele proprii ale instituției.

Manevrele de golire totală a biefului Operetă au fost executate controlat duminică, în data de 24 martie, cu scopul de a fi asigurate condițiile optime pentru vizualizarea zonei.

Vortexul a fost identificat de agentul hidrotehnic din cadrul Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-București la Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea. Până în acest moment s-a intervenit în regim de urgență, cu forțe proprii pentru a opri inflitrația apei în caseta suterană.

​În același timp, în urma golirii biefului Operetă, au fost identificate o serie de deșeuri reprezentând lucruri aruncate de oameni în cuva de apă curată a râului Dâmbovița, roți de mașină, trotinete (peste 20) etc. Facem un apel la populație de a fi mai responsabilă cu mediul și natura din jurul său. Cu toții trebuie să înțelegem că pentru a avea ape curate, este nevoie să aruncăm gunoaiele doar în locurille special amenajate. Totodată, în interiorul localității și în jurul acesteia, responsabilitatea salubrizării cursurilor de apă revine autorităților locale în conformitate cu prevederile ORDONANȚĂ nr. 21 din 30 ianuarie 2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale.