Avertizare hidrologică Cod Galben

 

Hidrologii au emis avertizare Cod Galben, cu valabilitate începând de miercuri, 5 iulie ora 12:00, până joi, 6 iulie 2023, la miezul nopții.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare pe râurile din bazinele hidrografice:

Argeş – bazin superior (râurile Vâlsan, Târgului, Domnei, Bratia),

Dâmboviţa – bazin superior (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor aflate sub cod galben.

Echipele Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea monitorizează permanent, inclusiv în teren, debitele și nivelurile crescute ale apelor și asigură exploatarea în siguranță a lucrărilor hidrotehnice din administrare.

În ultimele 36 de ore în partea de nord a bazinului hidrografic Argeș s-au înregistrat precipitații generalizate.      Cantitățile maxime, cu depășirea pragului critic, au fost de 46,5 litri/metrul pătrat la stația hidrometrică (SH) Căpățâneni, pe râul Argeș și la stația hidrometrică Arefu, pe râul Arefu.

Recomandăm riveranilor să realizeze curațarea șanțurilor și rigolelor pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale, să evite activitățile sezoniere inclusiv circulația (și cu autovehicule) în zonele aflate sub avertizare, să nu traverseze cursurile de apă, în special pe cee aflate sub coduri hidrologice.