Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea este instituție publică, cu personalitate juridică, având că scop cunoașterea, protecția, punerea în valoare și utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic, precum și administrarea infrastructurii Sistemului de gospodărire a apelor.
Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea este persoană juridică română și funcționează pe bază de gestiune și autonomie economică, în coordonarea autorității publice centrale din domeniul apelor.
Spațiul hidrografic Argeș-Vedea este situat în partea de sud a țării și are o suprafață
de 20911 kmp. care include bazinele hidrografice: Argeș(12590kmp.), Vedea (5430kmp.) și Călmățui (1413kmp.) în afară de bazinul versant al Dunării (2025kmp.).
Rețeaua hidrografică are o densitate medie de 0.36 km/kmp, variind între 0.67km/kmp.
în zona superioară, 0.507km/kmp. în zona mijlocie și până la 0.03 km/kmp. în zona inferioară.
Spațiul hidrografic Argeș-Vedea include teritoriile județelor: Argeș(93%), Dâmbovița(60%), Olt(30%), Teleorman(94%), Giurgiu(83%), Călărași(20%), Ilfov(50%), precum și teritoriul Municipiului București.
Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea își desfășoară activitatea în spațiile hidrografice ale subbazinelor Argeș, Vedea, Călmățui și Dunăre, prin șase subunități de gospodărire a apelor, pe teritoriile județelor Argeș, Dâmbovița, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov și Municipiul București.
Având o rețea hidrografică vastă și desfășurându-se într-un spatiu hidrografic care cuprinde toate formele de relief, Administrația Bazinala de Apă Argeș-Vedea benefeciaza de cea mai bună amenajare hidroenergetică dintre toate Administrațiile Bazinale de Apă din țară, principalele amenajări cu volume semnificative aflandu-se pe râurile:
Argeș: Vidraru (450,6 mil.mc), Vălcele(51,2 mil.mc.), Budeasa(54,9 mil.mc.), Golești (66,3 mil.mc.), Mihăilești (99,0 mil.mc),
Dâmbovița: Pecineagu (69,0 mil.mc.), Văcărești (53,8 mil.mc.), Lacul Morii (19,41 mil.mc.)
Târgului: Râușor (66,8 mil.mc.).